Tuesday, June 07, 2011

Wiring

Kerja-kerja pembinaan rumah teras 2 tingkat yang saya beli bakal siap tahun depan begitu rancak berjalan sekarang ini. Boleh di katakan setiap minggu ada perubahan positif di tapak
pembinaan sebagai contoh minggu lepas pendawaian dan pembinaan lantai tingkat 1.
Gambar di bawah kelihatan 4 paip pvc (tambahan 2paip) untuk wiring tingkat bawah manakala untuk rumah jiran ada 2 paip pvc.

Masa pendawaian ini di antara waktu yang saya tunggu-tunggu kerana pada masa ini pemasangan paip pendawaian akan di buat. Kebiasanya mengikut standard rumah baru sistem 3 pin soket untuk bahagian dapur selalunya tidak mencukupi. Jika di rumah sekarang saya memerlukan 5 tempat 3 pin soket:-
i.Soket untuk Peti sejuk
ii.Soket untuk microwave oven
iii.soket untuk periuk nasi
iv.Pemanas air
v.Penyedut asap

tapi mengikut plan dalam S&P cuma ada 2 soket kat dapur kalau nak tambah bila rumah siap nanti kos dan keselamatan kena ambil kira. Ada setengah kontraktor akan membuat penyambungan dari soket dapur sedia ada kerana lebih cepat dan mudah. Sebenarnya ia kurang selamat sebabnya wayar ke soket sekarang ini saiznya kecil mungkin sesuai 1 atau 2 beban saja.
Saya telah menambah 5 tambahan soket terus ke kotak suis utama. Saya juga akan menambah kotak suis pendua untuk tingkat 2 melalui lubang tambahan pvc bersaiz 1 inci seperti di bawah(ikut plan asal hanya ada 1 lubang saiz 3/4inci ketingkat 2 yg bersambung di kotak suis utama.

No comments: