Tuesday, December 02, 2008

Sejarah serba sedikit siapakah Habib Noh.

Habib Noh bin Muhammad Al-Habshee datang dari Kedah, Malaysia. Tidak banyak yang diketahui tentang kehidupan awal beliau. Beliau datang darikeluarga empat adik-beradik lelaki iaitu Habib Noh, Habib Ariffin danHabib Zain (kedua-duanya meninggal di Pulau Pinang) dan Habib Salikin,yang meninggal di Daik, Indonesia.
Dari perkahwinan beliau dengan Anchik Hamidah yang berasal dariProvince Wellesley, Pulau Pinang, mereka dikurniakan hanya seorang anakperempuan bernama Sharifah Badaniah. Sharifah Badaniah kemudiannyaberkahwin dengan Syed Mohamad bin Hassan Al-Shatri di Jelutong, PulauPinang. Pasangan ini kemudiannya memberikan Habib Noh hanya seorangcucu perempuan bernama Sharifah Rugayah. Dia berkahwin dengan Syed Alwibin Ali Aljunied dan mereka mempunyai lima anak, dua lelaki dan tigaperempuan bernama Syed Abdul Rahman, Syed Abdullah, Syarifah Muznah,Sharifah Zainah dan Sharifah Zubaidah.
Dari banyak sumber, Habib Nuh sampai ke Singapura tidak lama setelahSir Stamford Raffles mendarat di pulau itu. Usianya pada ketika ituialah tiga puluhan tahun. Walaupun beliau telah menghabiskan saki-bakiusianya di Singapura dan meninggal dunia di sana, beliau banyakberjalan, terutamanya ke Johor Bahru dan negeri-negeri lain di Malaysiauntuk berdakwah. Beliau adalah seorang yang amat warak. Waktu malamnyabeliau gunakan untuk solat hingga terbit fajar. Dan beliau kerapberkunjung ke makam-makam (tanah perkuburan), selalu mendoakan roh-rohyang telah meninggalkan jasad. Beliau sentiasa berjalan bersama-samakawan-kawan rapat melainkan bila dia secara spesifik meminta untukbersaorangan diri.
Beliau amat digemari oleh semua peringkat umur, terutamanyakanak-kanak. Beliau selalu membelikan gula-gula dan memberi wang kepadakanak-kanak, fakir miskin dan yang memerlukan. Kerana itu tidaklahmenghairankan jika ramai yang melihat berbagai-bagai karamah beliau.
Beliau dikurniakan oleh Allah kebolehan untuk ghaib, dan dilihatkembali di tempat-tempat yang jauh. Ada yang memberitakan bahawa beliautelah dilihat sedang solat di Masjid Besar Makkah tanpa secarafizikalnya pergi ke sana. Pada satu masa, beliau pernah berkata kepadabakal haji bahawa mereka akan berjumpa di Makkah. Bila jemaah itusampai di sana, dia telah disambut oleh Habib Noh sendiri.
Habib Noh juga terkenal sebagai tabib yang hebat, terutamanya ke ataskanak-kanak yang memang disukainya. Pernah beliau menyembuhkan seorangkanak-kanak yang cedera di kakinya dengan hanya meletakkantangan-tangan beliau di atas luka itu dan membaca doa. Dalam masa yangsingkat, kanak-kanak itu sudah boleh berlari semula seolah-olah tiadaapa-apa yang berlaku ke atasnya. Bapa kepada kanak-kanak itu amatgembira, dia telah memberikan wang kepada Habib Noh, tapi Habib Nohmemberikan wang itu kepada yang memerlukan.
Habib Noh sanggup mengharungi ribut untuk pergi mengubati kanak-kanakyang sakit. Beliau pernah berjalan ke Paya Lebar dari rumah beliau diTelok Blangah ketika hujan lebat untuk mengubati seorang kanak-kanak.Bila beliau sampai di rumah kanak-kanak itu, ibubapa kanak-kanak ituterkejut melihat pakaian Habib Noh langsung tidak basah.
Dalam satu insiden lain, Habib Noh telah dikejutkan oleh tangisanberterusan anak jirannya. Bila beliau pergi ke sana, beliau dapatibahawa keluarga itu amat miskin dan tidak mampu membeli makanan untukanak yang kelaparan itu. Beliau mengalirkan airmata bila mendengarcerita itu, lantas mengambil satu tempurung kelapa, menuangkan air kedalamnya dan membaca doa. Dengan kehendak Allah, air itu bertukarmenjadi susu untuk diminum oleh kanak-kanak tersebut.
Habib Noh juga dikenali mempunyai kelebihan untuk tahu masa depan.Beliau seolah-olah tahu jika seseorang itu sakit, memerlukan beliauatau memaksudkan beliau. Pada satu masa seorang India Muslim balik keIndia mengikut jalan laut untuk melawat keluarganya. Dia telah berniatbahawa jika dia kembali ke Singapura dengan selamat, dia akanmenghadiahkan kepada Habib Noh satu hadiah. Bila dia pulang, diaterkejut bila melihat Habib Noh sudah sedia menunggunya di tepi laut.
Habib Noh kata kepadanya “Saya percaya bahawa awak sudah berjanji untukmemberikan sesuatu kepada saya.” Terkejut, India Muslim itu berkata,“Katakan kepada saya wahai tuan yang bijaksana, apakah yang tuan hajatidan saya akan dengan senang hati menghadiahkan kepada tuan.”
Habib Noh menjawab, “Saya mahukan beberapa gulung kain kuning untukbersedekah kepada orang miskin, yang memerlukannya dan kanak-kanak.”
Sambil memeluk Habib Noh, India Muslim itu berkata, “Demi Allah, sayaamat gembira untuk menghadiahkan kepada seorang lelaki yang dirahmatiAllah kerana baik budinya terhadap umat manusia. Berilah pada saya tigahari untuk menghadiahkannya kepada tuan.”
Dia telah menunaikan janjinya dalam masa yang dijanjikan.
Setelah 78 tahun mengabdikan diri beliau kepada Islam, Habib Noh telahpulang ke rahmatullah pada hari Jumaat, 27 Julai 1866 bersamaan dengan14 Rabiul Awal 1283. Beberapa hari sebelum beliau meninggal dunia,beliau telah memberikan banyak nasihat kepada kawan-kawan setianya.Antara mutiara kata beliau ialah “Jangan jadi tamak terhadap hartadunia dan jangan punya perasaan hasad-dengki (dan sebarang perasaannegatif) terhadap sesiapa sepanjang hidup anda.”
Habib Noh menghembuskan nafasnya yang terakhir di Telok Blangah, dikediaman Temenggong Abu Bakar, Johor. Bila berita itu tersebar, ramaiorang dari berbagai peringkat, termasuk orang-orang Inggeris yang telahmasuk Islam melalui Habib Noh, dan mereka yang berada dikepulauan-kepulauan berhampiran telah datang untuk menziarahi beliau.Semua kereta kuda yang ada di Singapura memberhentikan aktiviti harianuntuk membawa pengunjung-pengunjung itu dengan percuma. Tapi sejurussebelum rombongan jenazah itu meninggalkan rumah Temenggong ke tanahperkuburan, satu fenomena ganjil telah berlaku.
Sebelum meninggal, Habib Noh telah berpesan kepada kawan-kawannya agarjenazah beliau dikebumikan di Mount Palmer, yang merupakan tanahperkuburan kecil pada masa itu. Walau bagaimana pun pada hari beliaumeninggal, setiap orang telah lupa mengenai pesan itu dan mereka semuabersedia untuk menuju ke tanah perkuburan Bidadari Muslim. Bila sampaimasanya untuk mengangkat keranda, ia tidak berganjak dari atas tanah.Tidak ada seorang pun terdaya mengangkatnya. Sekitaran jadi kelamkabut, dan hampir setiap orang menangis melihat keranda itu tidakberganjak walaupun cuba diangkat oleh lelaki-lelaki yang gagah.
Nasib baik, seseorang akhirnya teringat pada pesan Habib Noh dan telahtampil menceritakan hal yang sebenarnya kepada setiap orang. Setiaporang sedar bahawa mereka telah lupa pesanan itu lantas memutuskanuntuk bergerak ke Mount Palmer. Dengan kehendak Allah, keranda ituboleh diangkat dengan mudah dan laungan Allahu Akbar! bergema. Makajenazah Habib Noh telah selamat dikebumikan di Mount Palmer.
Karamah beliau tidak habis di situ saja. Semasa Perang Dunia Kedua,bila Telok Blangah dibom dengan hebatnya oleh Jepun, tidak ada satu bompun singgah di pusara Habib Noh. Dan bila kerajaan Singapura mahumembina satu jalanraya di Tanjung Pagar, jembatan telah direkabentukuntuk membengkok melengkarinya, tingginya hampir sama dengan kedudukanMakam Habib Noh. Hampir mustahil jika seorang pemandu kereta tidaknampak makam ini. Kini semua orang boleh menziarah makam ini tanpa perlu memanjat 49 tangga untuk ke sana.
Lain kali, bila anda sedang memandu kawasan itu ke arah jembatanjalanraya Tanjung Pagar ke arah Airport Changi, jangan lupa untuk membacakan Al-Fatihah untuk roh wali Allah ini.
Semoga Allah merahmati roh beliau.

Sumber: Sheikh Hassan Abdullah Al-Khatib, penjaga makam Habib Noh.

Di tujukan kepada Ayahanda mentua Syed Yasin bin Syed Abdul Rahman.

4 comments:

Abd Ghani said...

Subhanallah. Naik bulu roma aku membaca post kali ni. Memang bukan calang2 orang. Terima kasih kerana berkongsi.

Sha Sha said...

Baru baru ini saya isteri dan anak berserta rombongan dari Melaka berkesempatan menziarahi makam Habib Noh,setelah sekian lama saya tidak ke Singapura,kali terakhir ke Singapura tahun 1981.Alangkah terkejutnya saya ,apabila perubahan berlaku.Makam Habib Noh terletah diatas dgn menaiki anak tangga.Kami pun membaca doa dan membaca serta menghadiahkan ayat ayat yang tertulis di dinding pada makam tersebut.Masa ramai pengunjung yang hadir ,kami pun beredar dari makam Habib Noh,jika ada peluang dan ruang,saya akan ke Makam Habib Noh InsyaAllah.

sue said...

ya....ajaran HABIB NOH.luar bisa.kalau semua orang mengikuti ajaran nya dunia pasti tenang..dan jauh dari bencana,AMIN!!!!

srymkhl said...

u.h.saadiah.

sebagai anak jati johor baru,semasa kecil,saya sering di bawa ke makam
Habib Noh.Tetapi peristiwa itu tidak meninggalkan kesan buat saya ketika
itu.sehinggalah dewasa ini,bila
mengenang dan menghayati sendiri akan
koramahnya Habib Noh,MasyaAllah.
Semuga roh Almarhum AsSyeikh Habib
Noh berada di Jannah.